07 Úno

Zákaz kouření v restauracích aneb čirá schizofrenie

O zákazu kouření v restauracích / hospodách už toho bylo napsáno mnoho. Toto téma přichází na přetřes s každou novou vládou a každým novým ministrem zdravotnictví. Vždycky se snaží zalíbit lidem a obvykle si vybírají ke svému účelu nekuřáky a útočí na kuřáky.

I já jsem už o tomhle tématu v různých diskuzích napsal stohy textu a nebaví mě to pořád dokola. Proto jsem se rozhodl napsat tento článeček.Předem je potřeba říct, že jsem kuřák. Buď kouřím elektronickou cigaretu, nebo klasickou, mám období, kdy třeba rok kouřím elektro a normální cigáro si vůbec nedám. Závisí to na tom, jak moc ministerstvo zdravotnictví, nebo jiní pomatenci plivou na kuřáky.Protože přece nebudu sypat daně lidem, kteří mě nemají rádi a tak raději sypu peníze čínským dělníkům za likquidy.

 

Ony existují studie

Vykouří 10 doutníků denně a oslavil své 100 narozeniny

Vykouří 10 doutníků denně a oslavil své 100 narozeniny. Takových lidí najdete na internetu stovky, ale ani jediného, který umřel na pasivní kouření.

Existuje hromada studií o škodlivosti kouření, minimálně každé dva měsíce vyjde jedna, kde se o škodlivosti hovoří a často je to dost brutální.Podívejme se ale na studie o škodlivosti kouření trošku detailněji. Je jasné, že tyto látky tělu nedělají dobře, ovšem co v dnešní době tělu svědčí.Potraviny jsou plné éček, vzduch se skládá ze spousty rakovinotvorných látek, tedy alespoň u nás v Ostravě. Emisní limity jsou překračovány několikrát a nic se neděje. Samotné studie mi pak připadají jako „účel světí prostředky“. Zkusím to vysvětlit. Většina studií hovoří o tom, že kouření způsobuje rakovinu, ovšem faktem je, že lékaři nevědí, co rakovinu způsobuje. Proč někdo kouří 40 let a na rakovinu nezemře a proč jiný, nekuřák, zemře na rakovinu plic. Nabízí se jednoduché vysvětlení, přece kouřil pasivně. Naposledy jsem četl studii o nebezpečí pasivního kouření a to se úzce týká tématu, o kterém jsem chtěl hovořit, tedy zákazu kouření v restauracích.Totiž, dal jsem si tu práci a několik hodin jsem hledal na internetu jméno alespoň jediného člověka, který by prokazatelně zemřel na následky pasivního kouření. Byl jsem neúspěšný. Zkusil jsem to znovu, a znovu jsem neuspěl. Studie hovořila o tom, že na následky pasivního kouření umírá několik milionů lidí ročně, tak proč se nikde nevyskytuje jediné jméno? Oproti tomu stoletých kuřáků včetně jmen, najdete na internetu hromady. Rakovinotvorné látky samy o sobě nemusí rakovinu nutně způsobit, vždycky jde o samotný organizmus, jak se s nimi vypořádá. Zúžení cév nemusíte mít nutně z kouření, stačí žrát klasická česká chutná jídla a to samozřejmě souvisí také s kardiovaskulárním systémem. Kouření to může popostrčit, to ano, ovšem stejně tak to popostrčí styl života. Například stres je jeden z největších zabijáků a máte snad pocit, že by stát zakázal stresovat se a podporoval snižování pracovních výkonů?

 

Smrdí to

Jediným argumentem, který lze tedy brát v potaz, je, že kouření smrdí. Je to samozřejmě zase otázka názoru a čichových buněk daného člověka, nicméně lze říct, že většině nekuřáků zplodiny ze spalování tabáku zrovna nevoní. Tímto se však žádná ze studií nezabývá. Zřejmě to nebude dostatečně varující a alarmující fakt.Mám vyzkoušeno, že pokud dost dlouho kouřím elektrocigáro, tak mám taky pocit, že cigarety smrdí a mám nerad zasmraděný byt, takže tento argument beru. Nicméně tím ministerstvo zdravotnictví zatím neargumentovalo. Čím ale argumentuje běžně, jsou výše zmiňované a neprůkazné studie.

 

A co děti? Pomyslel někdo z vás na děti?

Toto je taky oblíbený argument, který se hodí naprosto všude. Je léty ověřený a efektivní. Když do nějakého tématu zapojíte děti, dáte mu úplně jiný význam. S dětmi totiž soucítí téměř každý. Je pravda, že děti by nemusely ten smrad čichat, nicméně je taky pravda, že jen nezodpovědní rodiče tahají své potomky do hospod. Dítě prostě nemá v hospodě co dělat a za hloupost rodičů by zcela jistě neměl platit majitel restaurace či baru.

 

Studie, kterou si nechal vypracovat daňový úřad UK  uznává nepříznivý dopad na restaurace přičemž z ní vyplývá, že v roce 1982 bylo ve Velké Británii 67 800 hospod, v roce 2002 pak 60 100 a po zákazu kouření jich zbylo 48 000.

 

Jinde ve světě zákaz funguje!

Pořád je to sexy, i s elektrocigárem ;-)

Pořád je to sexy, i s elektrocigárem ;-) Elektonická cigareta nesmrdí, stát ji přesto chce omezit, podobně jako čajovny.

Ano, funguje. Je tedy obcházen, jak to jen jde, ale funguje. Taky budete fungovat, když vám budou mířit puškou na hlavu. Řeknu vám příběh z Irska, kde jsem žil v době, kdy se plošný zákaz kouření zaváděl. Bydlel jsem na malém městě, asi o osmi tisících obyvatel kde se nacházely dvě restaurace a osm barů (pub). Pomiňme fakt, že licence na prodej alkoholu jsou v Irsku pekelně drahé a zaměřme se na dobu těsně po zákazu kouření. Irové jsou kuřáci, rádi pijí, kouří, baví se. Je to drsná země a lidé jsou prostě drsní. Irsko však není nepodobné Česku. Týden po zákazu kouření hospody zely prázdnotou a to samozřejmě i restaurace. Majitelé řešili, jak dostat lidi do hospod, protože se pilo výrazně méně a když už šli Irové popít, stáli před hospodou, rozumějte, před vchodem do hospody.Pití na veřejnosti je taky v Irsku zakázáno, takže se kluci šli napít dovnitř a pak na cigáro ven. Nevím, jestli si to dovedete představit, když vám před vchodem do hospody stojí 20 ožralých bodrých Irů, ale věřte mi, že byste do takové hospody určitě dobrovolně nevlezli a to už se ani nezmiňuji o dětech. Takhle to šlo nějaký čas, než hospodští vymysleli, jak nařízení obejít. Šlo o to, že pokud byla jedna stěna hospody ne-pevná, tedy byl to třeba plaňkový plot, mříže či pletivo, nebylo to považováno za část hospody, ale za dvůr. Na dvoře se kouřit může. Takže někteří vybourali stěny, jiné zastřešili dvory a hospoda se vlastně přesunula na dvůr. Samotná hospoda pak byla zcela prázdná. Běžně v ní stál jen číšník, který nosil pití ven, kde se hulilo jak z komína. Postupně byly dvory vybavovány tepelnými záříči atp. aby se zvýšil komfort a vlastně z toho vznikla hospoda na dvoře. Nesmím zapomenout zmínit fakt, že takto se to podařilo vyřešit pouze čtyřem hospodám z osmi a jedné restauraci a tak polovina skončila, tedy 4 bary a 1 restaurace. K pivu prostě cigáro patří a zákazníci nejsou ochotni přicházet o svou zábavu a požitky, když tvrdě pracují, tak se prostě tvrdě baví. V Anglii skončilo po zákazu kouření dle tamních úřadů minimálně 10 000 hospod. Takže to, že to ve světě funguje, je zase jen další ohýbání faktů pro ovce, které si nedokáží ověřit, jak je to ve skutečnosti. Přesné statistiky z Irska však bohužel aktuálně nemám. Dá se však předpokládat podobný vývoj , jako v UK. Studie, kterou si nechal vypracovat daňový úřad UK však uznává nepříznivý dopad na restaurace přičemž z ní vyplývá, že v roce 1982 bylo ve Velké Británii 67 800 hospod, v roce 2002 pak 60 100 a po zákazu kouření jich zbylo 48 000.

 

 

Zvedání zisků

Jedna cigareta vyjde zhruba na 5Kč, daně z ní jsou přes 3Kč.

Jedna cigareta vyjde zhruba na 5Kč, daně z ní jsou přes 3Kč. Víte že by při plošném zákazu kouření musel stát nahradit příjmy ve výši minimálně 100 miliard korun, které půjdou z vašich daní?

Ministerstvo také tvrdí, že se restauratérům zvednou zisky. To je taky prachsprostá lež. Kdyby se inspirovali a především informovali v zahraničí a neohýbali fakta, zjistili by, že plošný zákaz kouření v restauracích zničí 1/3 podniků a tržby se nezvednou. Každá hospoda potřebuje několik štamgastů a štamgasti jsou věrní své hospůdce. Tohle je věc, kterou každý hospodský ví. Bez stálých zákazníků se jen velmi těžko počítá, jestli vyjdou peníze na nájem a nákup zboží. Prostředky štamgastů jsou ty, které jsou téměř jisté a hospody se o svoje lidi starají. Oproti tomu rodinky s dětmi nejsou vůbec věrní zákazníci. Je jim jedno, kam si na ten oběd zajdou a často to spojují s výlety, takže se s nimi počítat nedá. Věřte, že vím o čem hovořím, nějakou dobu jsem provozoval bar a když přijdete o štamgasty, můžete rovnou zavřít, pokud tedy nemáte dostatečné zásoby peněz na vybudování nové klientely a pokrývání ztrát. On to totiž není takový zlatý důl, jak si všichni myslí. V případě zákazu budou prostě hospody prázdné, tak jako jsem to viděl jinde a zas nějací lidé skončí na pracácích. Současná legislativa je plně dostačující, není potřeba ji měnit. Prostě si hospodský rozhodne, zda chce restauraci kuřáckou nebo nekuřáckou, zda chce mít oddělené prostory atp. Nevidím jediný důvod, proč by do toho měl zasahovat stát. Každopádně ale uvedu několik dalších argumentů, aby to nebylo tak strohé.

Například pokud by se vývoj podobal Irsku, byl by zákaz kouření v restauracích devastující. V Česku máme zhruba 31 000 restaurací a hospod, představa, že by jich skončilo už jen 20% znamená zhruba 10 000 nezaměstnaných, kteří budou pobírat sociální dávky. Pro představu, kdyby každý z nich pobíral pouze 5000 měsíčně, je to za rok 600 milionů korun. Ruku v ruce s tím se samozřejmě nese ztráta daní z příjmů a dalších daní. Takže miliarda či dvě za rok. Tyto peníze musí být nutně nahrazeny. Třeba by to hodilo nějaký peníz, kdyby se legalizovala marihuana, je přecejen méně škodlivá a lidé jsou po ni otupělí a poslušnější.

 

Co kriminalita?

Je potřeba si uvědomit, že se zákazy jde ruku v ruce kriminalita. Už 20 let se do ČR pašují cigarety ze zahraničí, to je známý fakt. Představte si, že neumožníte lidem dělat v hospodě to co chtějí. Máte pocit, že to dělat přestanou? Že se majitelé hospod jen tak přizpůsobí? To určitě ne, uvědomte si, že jsme v česku, kde každý ojebává všechno. Řešení tedy aktuálně vidím v tom, že vzniknou kluby, kde se bude moci kouřit, ovšem nevzniknou jen tak nové, prostě z vaší nejbližší hospody bude kuřácký klub s členskými poplatky atp. a stejně si do té hospody nesednete. Nehledě na to, že když už se jedná o klub, může se tam mnohem víc, než v klasické hospodě. Takže se vám tam začnou stahovat různí moc zajímaví lidé a zase si tam s rodinkou nezajdete a ráno třeba najdete u svého auta vybité sklo a navigace pryč :-)

 

Mentalita nekuřáků

Na tohle téma jsem už taky napsal stohy textu a nerozumím tomu pořád. Když já, jako kuřák, jdu do nekuřácké restaurace, nikdy by mě nenapadlo si tam zapálit, nebo nadávat číšníkovi, že mi nedovolí kouřit. Beru nekuřáckou restauraci jako fakt. Nedělá se to tam, nedělám to. Úplně jiná situace je ale z pozice nekuřáka. Ten klidně vleze do kuřácké restaurace, ví, že se tam kouří, vidí to nalepené na dveřích, a přesto tam vleze a bude se rozčilovat, že to tam smrdí a že se má vyvětrat atp. Zkusme to srovnat s dopravní situací. Jedu v městě 50, protože je tam prostě padesátka, vše je ok. Jedu 100 a zastaví mě policie a já se začnu rozčilovat, že proč je tady ta padesátka, já chci jezdit a jezdím sto, protože takhle se mi to líbí. Prostě nepochopitelné. Proč tihle lidé lezou někam, kde jim to vadí a vlastně je tam ani nechtějí?

Proč by nemohl místo zákazů kuřákům pomoci a za ty jejich daně otevřít pár léčeben, dobrovolných, hrazených z pojištění.

A co finance?

Jak už jsem zmiňoval výše, neexistuje průkazná studie, že kouření cigaret způsobuje rakovinu. Proto se dost těžko počítá, kolik stojí léčba kuřáků. To na co ministři zdravotnictví narážejí, jsou pouze odhady čísel vycucaných z prstu. Oproti tomu přínos ze spotřebních daní a DPH z cigaret je jasně spočítaný a činí ročně okolo 50 miliard. Léčba kuřáku stojí okolo 6 miliard ročně, nicméně zde nelze jasně říct, zda je to díky tomu, že je člověk kuřák, nebo z jiného důvodu. Lékaři totiž automaticky zavádějí do karty, pokud je člověk kuřák a tak statistiky velmi pokulhávají, protože se spousta nemocí jednoduše právě na kouření svede, ač mohou mít úplně jinou příčinu. Je potřeba si taky uvědomit nepřímé dopady, tedy že kuřáci žijí obvykle kratší dobu, což je další příjem díky krátké době pobírání důchodu, pijí alkohol, což na sebe váže další spotřební daně a DPH. Kuřáci se státu velmi vyplácejí i přes to, co jednotlivé „zájmové skupiny“ tvrdí. Je tedy s podivem, jaká křížová tažení se proti nim vedou. Nekuřáci bojující proti kuřákům by si měli také uvědomit, že 50 miliard je jen jedna část. V druhé se pak nachází distribuce a výroba a další služby s tím spojené, tedy další a další daně a já si dovolím taky vycucat jedno číslo z prstu a nazvat ho studií. Odhaduji, že příjem z cigaret do státní kasy převyšuje 100 miliard. protože tyto přidružené příjmy nikdy nikdo nezapočítal.

 

Alibismus státní moci

Marlboro-Man-ads

Eric Lawson, představitel „Malboro mana“ zemřel v 72 letech na respirační potíže. To je slušnný věk na kuřáka. Důchodu si moc neužil, zato státu vydělal a ušetřil

Celé zákazy ohledně kouření se nesou v shnilém oparu boje proti kouření. Má-li stát páky na plošné zákazy, má páky i na zákaz prodeje cigaret. Proč tedy kouření omezovat a rovnou ho nepostavit mimo zákon? Lze přece ukončit prodej cigaret. Proč zde neexistují léčebny pro kuřáky, když máme léčebny pro alkoholiky a drogově závislé? Na jednu stranu stát považuje tabák za drogu, a nutno podotknout, že se jedná o velmi návykovou drogu, na druhou stranu působí jako největší drogový dealer, který se o své klienty nestará. Ba co víc, snaží se je omezovat. Nejprve drogu učiní dostupnou, následně na ni vydělává nekřesťanské sumy a v konečném důsledku se to snaží omezit? Jednání je opravdu nepochopitelné a krajně schizofrenní. Proč by nemohl místo zákazů kuřákům pomoci a za jejich daně otevřít pár léčeben, dobrovolných, hrazených z pojištění. Jistě by byly plné až po strop, protože většina kuřáků, které znám, se už léta snaží přestat a pomoc by jen uvítali. To by se ovšem neslučovalo se státní politikou dojení daní, protože vyléčený kuřák si nebude chtít dát pivo, má strach, aby zase nezačal a co potom spotřební daně a DPH. Takže moji drazí čtenáři, kde myslíte, že se těch 100 miliard vezme, ze vzduchu? Omyl, zaplatili by jste je vy na jiných daních. Stát se o své peníze nepřipraví. Někde zlevní, jinde zdraží, ale vždycky ty peníze od občanů vybere. Stát totiž nemá žádný jiný způsob, jak peníze získat. Takže si sami pro sebe kopete hrob, jen kvůli tomu, že vám něco vadí, protože to smrdí. Mi hovna v trávníku taky vadí a nechci zabíjet psy, vadí mi daně, ale přesto je platím, vadí mi bezdomovci, ale nechci je pomlít na růžovoučký prášek, který má sto a jedno použití. Zatím vás sponzoruji více, než sponzorujete vy mě, zatím platím mnohem více spotřebních daní, než nekuřák, prostě mě respektujte stejně, jako já respektuji nekuřácké restaurace.

 

 

 

Závěrem

Jak jsem už mnohokrát deklaroval, podporuji plošný zákaz kouření a to ne jen v restauracích, ale úplně všude, protože pak v tom konečně budou ty správné prostředky, abych se začal zabývat kriminalitou pro jedny a charitou pro druhé. Rád bych se konečně pořádně opeřil, a dokud nezavládne kuřácká prohibice, nebude to ono. Takový kuřácký klub, s pašovanými, nelegálními cigaretami, ve sklepě vypáleným alkoholem, sázkami a automaty bez licence, přitom za ceny lidové, to je prostě lákavé a jsem si jistý, že nejen pro mně. Vím, že se stávám obhajobou kouření nepopulárním a nemoderním, chápu, že se stát snaží omezit tabákovou lobby. Podporuji svobodu. Je-li tato droga legální a podporovaná státem, pak by měli mít kuřáci svobodu kouřit a až budete chtít argumentovat tím, že jako nekuřáci chcete dýchat čistý vzduch, pak vám v tom kuřáci nebrání. Běžte tam, kde se nekouří, nekuřáckých restaurací je ve městech dost a jestli vám chybí na vesnici, tak jen proto, že se majitel rozhodl pro klienty, kteří jsou pro něj zajímavější. U psaní tohoto článku jsem vykouřil 5 cigaret a přispěl tedy na potřebné více než 15 korun, kolik jste přispěli během čtení vy?  A přesto budete mít tendenci mi vyčítat, že obhajuji kouření. ;-) …a o tom to je

Milí kuřáci, děkuji vám, že kouříte, máte můj respekt, protože zajišťujete příjmy do státní kasy a nezatěžujete důchodový systém. Vytrvejte!